Röviden a gyepszegélyekről

Mi az a gyepszegélyezés?

Nem más, mint a gyepfelületek és az ágyások elválasztása.

Miért használunk gyepszegélyt?

Ennek vannak funkcionális és esztétikai okai.

A gyepszegély megakadályozza a fű benövését az ágyásba és fenyőkéreg kiszóródását a pázsitra. Ezáltal nem kell az ágyás növényei között a fűnyíróval és lavírozni és a kéregkupacokat sem kell visszagereblyézni az ágyásba, nehogy megöljék maguk alatt a gyepet.

Az ízlésesen kialakított szegéllyel szép formát adhatunk az ágyásoknak és egy éles határvonalat, amitől az összkép ápoltságot sugároz.

Röviden: a gyepszegély kertet könnyebben karbantarthatóvá és szebbé teszi.

Mivel szegélyezhetünk?

gyepszegely-fa

Fával

A legnépszerűbbek a kis (4-6 cm átmérőjű) felezett fenyőrönkből drót összefogatással készült, gyárilag impregnált szegélyek, melyek a barkácsáruházakban jutányos áron beszerezhetők és egészen mutatósak, de csodát nem várhatunk tőlük, mert a föld-fa párharcban néhány éven belül az előbbi kerekedik felül, és a szép szegélyből csak a horganyzott drótok maradnak meg nekünk. Emellett találhatunk minőségi fenyő illetve keményfából készült gyepszegélyt is, ami akár 6-8 évig is bírja korhadás nélkül, ám ennek az ára is sokkal borsosabb.

elvalaszto-kert-fu

Műanyaggal

Ami zöld vagy barna színű, vékony, hullámos és tekercsben kapni, azt feltétlen kerülni kell! Olcsó ugyan, de nincs tartása és a napfény UV sugárzása 1-2 nyár alatt elgyengíti, és ezután a legvékonyabb szegélynyíró damil is leforgácsolja. A többi műanyag gyepszegély bátran ajánlható, mert hajlékony és éles kontúrt ad, könnyen és gyorsan telepíthető. Praktikus, olcsó és tartós. Majdnem talajszintbe történő telepítéssel pedig eltüntethető a kényes szemek elől.

gyepszegely-termesko

Terméskővel

Szegélyezésre a mállásra nem hajlamos, szabályos formájú kövek alkalmasak. Ilyen igazán igényes és időtálló bár meglehetően költséges megoldás például a bazalt kockakő.
beton-gyepszegely

Beton elemekkel​

Itt elsősorban a színes, téglatest vagy kocka alakú térkövek és beton kerti szegélyek, sorszegélyek jöhetnek szóba. Ezek anyaguk ellenére nemcsak a modern, szögletes vonalvezetésű kertekben találják meg a helyüket.

gyepszegely-acel

Fémmel

A fém szegélyek készülhetnek alumíniumból vagy rozsdamentes acélból, ezért nagyon exkluzívak és nagyon drágák!

Tudtad, hogy az Ívmesterrel...